Historie #5

FOTO: Tony Burns / Getty Images

Flydende have, Inle Lake, Myanmar

Flydende haver modstår oversvømmelser

Gennem mange århundreder er der blevet dyrket grøntsager og frugter på flydende haver så forskellige steder i verden som på store søer i det centrale Myanmar, i Mexico og i Kashmir langt oppe i Himalayabjergene.

Fordelen ved disse flydende haver er, at de kan anvendes i områder, hvor der er mangel på eller begrænset adgang til landbrugsjord. Haverne er heller ikke afhængige af regelmæssig nedbør eller kunstig vanding.
Haverne hviler på en flåde flettet af grene og lange seje rodstængler fra vandplanter som f.eks. vandhyacinter og lotus. Ovenpå fyldes der jord, mudder, kompost og dyregødning, som tilsammen udgør en frugtbar bund. På den jord kan man dyrke næsten alle former for frugt og grøntsager, og rødderne kan suge vand fra den sø, som haven flyder på.
I Bangladesh har de flydende haver fået en helt særlig betydning. Her har klimaforandringerne medført, at monsunsæsonen, regntiden, er blevet kortere. Der kommer ikke mindre vand end før, men nu kommer det i voldsomme byger og skybrud.
I et fattigt land, hvor der dyrkes afgrøder på ethvert ledigt areal, kan ustabile og uforudsigelige vandmængder være katastrofale. Jorden og det, der dyrkes på den, skylles væk af den pludselige og heftige nedbør. Og landet rammes af hyppigere og stadig kraftigere tropiske orkaner, som for- årsager langvarige oversvømmelser, der gør det umuligt at dyrke jorden. Det er her, de flydende haver har betydet en helt ny mulighed for, at mange familier i Bangladesh kan overleve.
Haverne er ikke alene i stand til – i bogstaveligste forstand – at flyde ovenpå og frembringe livsvigtige afgrøder, når traditionelle landbrugsområder oplever langvarige oversvømmelser. De er også uafhængige af en pålidelig nedbør, fordi de får vand fra søerne.
Det har betydet et mere stabilt livsgrundlag for mange fattige familier i Bangladesh, hvor oversvømmelserne påvirker millioner af mennesker og har tvunget mange hundrede tusinde familier til at flytte fra deres oprindelige områder.
Læs mere om Lake Titicaca her: Floating Islands and Solar Energy
Læs om det kæmpe flydende solfanger-landbrugsprojekt her

Klimaekspert Rolf Hernø fra Care fortæller om etableringen af flydende haver.

000