Historie #20

FOTO: Søren Rud / Life Exhibitions

Angoche i Nampula Provinsen Mozambique

Mobiltelefoner hjælper de fattigste afrikanere

Flere end seks ud af Jordens syv mia. mennesker har i dag adgang til en mobiltelefon. Det er flere, end der har adgang til et toilet. Den største stigning i antallet af mobiltelefoner sker i verdens fattigste lande, som f.eks. her i Mozambique.

På billedet er en kvinde fra Angoche i det nordlige Mozambique i gang med at kontakte de lokale fiskemarkeder for at tjekke, hvor hun kan sælge og få de bedste priser for den fisk, hendes mand har fanget i Det Indiske Ocean. Det betyder, at hun ikke som før i tiden risikerer at gå forgæves eller at tage til et sted, hvor hun får for lidt for fiskene. Og det er bare ét eksempel på, hvordan mobiltelefonen er ved at ændre dagligdagen i store dele af Afrika.
I de afrikanske lande syd for Sahara findes der i dag over 650 mio. mobiltelefonabonnenter. Det er mere end en femdobling på blot otte år. Og det er ikke kun et storbyfænomen. Mobiltelefonerne benyttes i større og større grad af den fattige befolkning i landdistrikterne, som lever uden elektricitets-netværk og mulighed for fastnettelefoner.
Takket være særlige mobiltjenester kan indbyggerne indhente de bedste priser og direkte forhandle priser, inden de drager af sted til ofte fjerntliggende markeder eller forhandlere. Det sikrer dem både den bedste pris, og de undgår spild af deres produkter.
I flere lande findes der tjenester, hvor de får vejrudsigter og meldinger om tørke og nedbør. På app’en iCow, der kalder sig ’verdens første mobile ko-kalender’ er det i Kenya muligt at følge den enkelte kos drægtighedperioder, så bonden ikke misser muligheden for at udvide sin besætning og få nye kalve. Samtidig får man også gode råd til fodring og mobil kontakt til dyrlægetjenester.
I det vestlige Ghana kan kakao-bønderne få direkte informationer om sundhed, forbedrede dyrkningsmuligheder, råd til at forhindre sygdom i afgrøderne og salg af deres kakao. På alle disse måder og mange flere kan de afrikanske bønder via mobiltjenester både tilpasse sig klimaændringer og udnytte deres ressourcer langt bedre. Det formindsker spild af råvarer og ressourcer og nedsætter dermed landbrugets og fiskeriets klimapåvirkning.
Flere eksempler på brug af mobiltelefon i klimakampen: Treehugger.com
More People Have Cell Phones Than Toilets, U.N. Study Shows: Newsfeed.time.com
000