Historie #16

FOTO: Yusnizam Yusof

Myrearten Camponotus saundersi Malyasia

Myrerne inspirerer til bæredygtig fremdrift

Hvad har to dansende myrer med klimaløsninger at gøre? Jo, det er myrerne, som har inspireret to amerikanere til at skabe konceptet ’vugge til vugge’, som handler om en bæredygtig industriproduktion.

Myrer har været her i omkring 100 millioner år og har skabt et kompliceret samfund. De lever i økologisk balance med omgivelserne, skaber deres egne råvarer, og al det materiale, de efterlader, kan genbruges. Vi menneskers industrisamfund har kun eksisteret i mindre end halvandet hundrede år og har forringet stort set alle Jordens økosystemer.
Derfor kunne vi lære noget af myrerene. Det mener de to amerikanere Michael Braungart og William McDonough, som med inspiration fra myrerne har skabt vugge-til-vugge-konceptet. Det bygger på filosofien om, at alt, hvad der bliver produceret, skal kunne genbruges til andre materialer og nye produkter. Eller det skal kunne nedbrydes biologisk og indgå i naturens kredsløb.
I modsætning til myrerne bruger vi mennesker også kemikalier og udvinder mineraler og metaller og andre råstoffer i en grad, der ødelægger Jordens økosystemer. Og vi efterlader en masse affald og udleder klimagasser.
Men hvis vores udtjente produkter i stedet indgik som råmaterialer i nye produkter, og hvis vi producerede ting, som var biologisk nedbrydelige, ville der ikke være så meget affald. Vi skulle heller ikke bruge så mange nye råstoffer, og vi ville reducere udslippet af klimagasser.
Puma har allerede lavet en InCycle-serie med sko, tøj og tasker efter vugge-til-vugge princippet. Bilfabrikken Ford er ved at ombygge sin bilfabrik og udvikle en bil med en brintmotor, ud fra det samme koncept. I øjeblikket har Lego ansat 50 medarbejdere, som skal sikre, at materialerne i fremtidens Lego-klodser enten kan genbruges eller nedbrydes.
Og selv om der indtil videre findes flere niveauer af vugge-til-vugge certificering, og de stadig er mest er udbredt i Nordeuropa og USA, så ændrer det ikke ved, at en væsentlig gevinst ved princippet er, at vi ikke nødvendigvis skal skrue ned for ambitionerne om økonomisk fremgang. Tværtimod! Erfaringerne verden over viser, at det også ud fra en økonomisk målestok kan betale sig at producere efter ’vugge til vugge’-princippet, og ikke efter ’vugge til grav’, som vi oftest gør i dag.
Se mere om vugge-til-vigge princippet: Designprocessen.dk
Se mere om Lego’s klimaambitioner: Lego.com
Artikel om Lego og bæredygtighed i “Ingeniøren”: Ing.dk
000