Historie #19

FOTO: Daniel Hjorth / Polfoto

Roskilde Festival, Roskilde Danmark

Roskilde Festival genbruger 35 tons overskudsmad

Næsten 35 tons mad, som kunne være røget direkte i affaldscontainerne og kørt til forbrændingsanstalten! Det er resultatet af al den spiselige mad, som aldrig blev solgt eller spist fra de mange madboder og restauranter på Roskilde Festival i sommeren 2015.

Mange kender fra deres eget køleskab, at man bliver nødt til at smide noget mad ud, fordi det ikke blev brugt i tide. Det hedder madspild og er med til at forværre klimaproblemerne.
Omkring en tredjedel – eller op mod 1,3 mia. tons – af al den mad, der bliver produceret i hele verden, går årligt til spilde. Det svarer til 3,3 mia. tons CO2 udledt til atmosfæren til ingen verdens nytte. Samtidig går 1 mia. mennesker sultne i seng hver aften.
Spildet af fødevarer foregår i hele forsyningskæden, lige fra produktionen på marker og i stalde til det ender i butikkerne eller hjemme i køleskabet. I lavindkomstlandene sker spildet, især når fødevarerne produceres og transporteres. Hos os i mellem- og højindkomstlandene sker det største spild under forarbejdningen, i butikkerne og i hjemmene.
Borgerne i EU spilder i gennemsnit 180 kg om året per person, hvilket svarer til 17 pct. af EU-landenes udslip af klimagasser. I det Sydlige Afrika samt Syd- og Sydøstasien er madspildet kun 6-11 kg om året per individ. I Danmark smider vi hvert år 700.000 tons mad ud, som kunne være spist. Det koster os årligt 11,6 mia kr. Den største andel kommer fra de private husholdninger, fordi vi måske køber for stort ind, glemmer at rydde op i køleskab og fryser og undlader at udnytte vores madrester.
På Roskilde Festival har frivillige-organisationen Det Runde Bord i samarbejde med festivalen og kampagnen Stop Spild Af Mad de seneste fem år indsamlet den overskudsmad, som ellers ville være blevet destrueret. I 2015 blev det til tæt på 35 tons, som efter indsamlingen på festivalpladsen uden omkostninger blev tilberedt af frivillige på den lokale slagteriskole og derefter distribueret gratis til over 40 asylcentre, herberger og omsorgshjem for socialt udsatte mennesker.
Udover at være et vigtigt stykke socialt arbejde bidrager det også til at nedsætte Danmarks udslip af klimagasser. Hos Stop Spild Af Mad kan du selv få mange idéer til, hvordan du kan udnytte dine madrester og undgå madspild hjemme i køkkenet. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Velbekomme!
Om genbrug af overskudsmad fra Roskilde Festival: Dr.dk
Om kampagnen Stop Spild Af Mad: Stopspildafmad.dk

Se videoen om Roskilde Festivalen, der genbruger 35 tons overskudsmad.

000