Historie #8

FOTO AF: Solar Impulse / Rezo.ch / Stefatou

Solar Impulse2 over Abu Dhabi De Forenede Arabiske Emirater

Tournesols barnebarn flyver på solenergi

Den 3 juli 2015 kl. 17.55 landede det gigantiske soldrevne fly Solar Impulse 2 i Honolulu på Hawaii. På 5 dage og 5 nætter havde det fløjet over 6.000 km tværs over Stillehavet fra Japan uden at bruge en eneste dråbe brændstof. Solar Impulse 2 er 2. generation af verdens største fly, som udelukkende flyver på solenergi.

Det er beklædt med 14.000 solpaneler, som opsamler solenergien i litiumbatterier. Og med et vingespænd på 72 meter er det bredere end et Boeing 747, men vejer blot 2,3 tons i modsætning til den nyeste Boing 747-8, som har en ’take off’ vægt på 480 tons.
Grunden til, at det soldrevne fly også kan flyve om natten, er, at det i dagtimerne kan nå en flyvehøjde på over otte km. Om natten kan det så slukke for motorerne og i stedet nøjes med at svæve i en bane, der falder svagt mod Jorden. Det sparer energi, så flyet kan foretage lange natteflyvninger uden at bruge batteriet op.
Det er to schweiziske videnskabsfolk, Bertrand Piccard og André Borschberg, som står bag projektet, der skal demonstrere det potentiale, som er i soldrevne, fossilfri fly. Siden 2012 har de lavet adskillige flyvninger i både Europa, Afrika og USA med den første og mindre udgave af Solar Impulse. Med det nye og større Solar Impulse 2 vil de vise det ved at flyve Jorden rundt i flere etaper.
Solar Impulse er indtil videre ikke bygget til at medtage passagerer. Det styres af en enkelt pilot, som har et lille cockpit. Den oprindelige plan var, at det hurtigt skulle videre over Stillehavet til USA. Men fordi batterierne var isoleret for grundigt, blev de beskadiget under stillehavsflyvningen. Derfor kan jordomflyvningen først fortsætte i april 2016. Det får dog ikke de to schweizere til sænke deres ambitioner om et soldrevet alternativ til konventionelle, brændstofslugende fly.
Mange mennesker var også yderst skeptiske, da det i 1903 lykkedes brødrene Wright at få verdens allerførste fly i luften, og deres første flyveture varede kun fra 12 til 59 sekunder.
Og så hører det med til historien, at den ene af de to schweizere bag Solar Impulse, Bertrand Piccard, er barnebarn af professor Auguste Piccard. Det var ham, som inspirerede den belgiske tegneserieskaber Hergé til Tintin-figuren Professor Tournesol, som trods alt fik Tintin til månen og tilbage igen.
Se video og meget mere om Solar Impulse her: Solarimpulse.com
000